Temel olarak ağrısız varis tedavisi'nde tedavinin öncesinde uygulanan bölgesel uyuşturma işlemi sayesinde tedavi sırasında bacakta ağrı duyulmasının önüne geçilir.
Bu işlem genel olarak ağrısız varis tedavisi'ne başlanmadan önce bacaktaki sinirlerin toplandığı kasık bölgesindeki ana sinir alanında yapılan "femoral blok" işlemi ile sağlanır. Hasta bacağında ağrıyı duymaz hale gelmesine rağmen dokunma hissini kaybetmez. Narkoz uykusuna dalmaz.
Ağrısız varis tedavisi sırasında hasta uyanıktır!
Bel ve omurlarda yapılan belden aşağı uyuşturma işlemi olmadığı için çok daha risksiz bir işlem gerçekleşir. Ağrısız varis tedavisi sonrasında köpük tedavisi veya skleroterapi yapılarak tedavi tamamlanır.
Varis Tedavisinin Ağrısız olması hastanın konforunu artırdığı gibi hastanın bir takım korkularının da yok olmasını sağlar. Ağrının olmaması hastanın tedavi sırasında tedirginlik yaşamamasını sağlar.
Ağrısız varis tedavisi ameliyat korkusu yaşayan varis hastaları için son derece rahatlatıcı olmuştur. En son teknolojik imkanlar ile varis hastalarının ağrısız varis tedavisi imkanını kullanmasını tavsiye ediyoruz.
Varis bacak toplardamarlarında görülen bir sağlık sorunu olduğu için bacaklarda ve ayaklarda ciddi ağrılara sebep olabilmektedir. Bu ağrı kimi zaman varis hastası olan kişilerin gece uykularını etkilediği gibi kimi zaman gündüz ayakta kalmalarına bile ciddi engeller yaratmaktadır.
Varis Ağrısı ile mücadele eden bir hastanın aklına gelen ilk soru varis ağrısına ne iyi gelir gelmektedir.
Venöz haritalama varisli damarların büyüklüğünün, genişliğinin ve yerinin Renkli Doppler Ultrason ile tespit edilmesidir. Venöz Haritalama Nedir? sorunusa en net cevap bu yazının devamında bulunmaktadır.
Venöz haritalama Radyoloji Uzmanları tarafından renkli doppler ultrason ile yapılabilen bir inceleme sonunda hazırlanan bir rapordur. Bu inceleme ile varis hastası olması muhtemel kişilerin bacaklarında dokular içinde boylu boyunca uzanmakta olan varisli toplardamarların bacağın neresinde kaç santimenteye ulaştığı nerede daralıp ve genişlediğinin belirlendiği bir tetkiktir. Tetkikin renkli doppler ultrason yapmaya ehliyetli bir radyolog tarafından yapılması zorunludur.
Venöz haritalama yalnızca bu konuda uzmanlaşmış radyologlar tarafından yapılmalıdır. Venöz haritalama raporunu radyolog olmayan kişilerin vermesi mümkün değildir. İyi yapılmış bir Venöz Haritalama varis tedavisi öncesinde yapılması mecburi olan bir işlemdir. Çünkü varis tedavisinin nasıl ve nerede bulunan hangi damara yapılacağı bu inceleme sonucunda tespit edilir. Gözle yapılan bir varis muayenesi sonrasında aslında varis olmayan bir damarınızın kapatılması sonucuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
İşte burada varis hastalığının teşhis ve tedavisinde neden girişimsel radyoloji uzmanlarının avantajlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Hastalığın nerede olduğunu gören gözün nerede tedavi yapacağını bilmesi kadar büyük bir avantaj yoktur. Girişimsel Radyoloji uzmanları bu avantajı venöz haritalama yapmaları ve varisli damarın yerinin ve tipinin tespiti sonrasında tedavisinde de ultrasonu kullanarak tedaviyi gerçekleştirebilmesindedir.
Eğer Varis hastası olduğunuzu düşünüyorsanız tedavinize geçmeden önce venöz haritalama yaptırmayı ihmal etmeyin. Venöz haritalama yapılmadan tedaviye başlanmasına müsaade etmeyin.
Temel olarak ağrısız varis tedavisi uygulamasında tedaviye başlamadan önce tedavi uygulanan bölgeye bölgesel uyuşturma sayesinde işlem sırasında bacakta ağrı duyulmasının önüne geçilir.
Bu işlem genel olarak tedaviye başlanmadan önce bacaktaki sinirlerin toplandığı kasık bölgesindeki ana sinir alanında yapılan "femoral blok" işlemi ile sağlanır. Bu işlem sonrasında bacak hissizleşerek diş tedavisinde çenenin uyuşması gibi bacakta his kaybolmaz ancak ağrı duyulmaz.
Hasta bu işlem sonrasında bacağında ağrıyı duymaz hale gelmesine rağmen dokunma hissini kaybetmez. Narkoz uykusuna dalmaz. Tedavi sırasında hasta uyanıktır. Bel ve omurlarda yapılan belden aşağı uyuşturma işlemi olmadığı için çok daha risksiz bir işlem olduğu için tavsiye edilir. Uyuşturma işlemi sonrasında lazerle varis tedavisi yapılır. İşlem esnasında hastaya işlem hakkında sürekli bilgi verilir. Tabi bilmek istemeyen hastalara bilgi verilmez ancak sohbet serbesttir. :)
Varis Tedavinin Ağrısız olması hastanın tedavi konforunu artırdığı gibi hastanın bir takım korkularının da yok olmasını sağlar. Kimi hastalar işlemin çok hızlı olmasına şaşırmakta tedavinin bittiğine dahi inanamamaktadır.
Tedavi sonrasında yarım saatlik bir bekleme süresinden sonra bacakta uyuşukluk ortadan kalkar ve hasta yürüyerek evine döner.
Varis tedavisi esnasında en fazla çekinilen konulardan biri tedavinin ağrılı olup olmadığıdır. Kılcal varislerin köpük tedavisi (skleroterapi) ile tedavisi çok az ağrı yapabilir. Ancak köpük tedavisi dışındaki varis tedavi yöntemlerinde, ağrı kesme yöntemi kullanılmazsa (anestezi ve femoral blok) tedavi ağrılı olabilir.
Varis tedavisi sırasında hastalar normal şartlarda hiç bir şekilde ağrı hissetmemesi için gereken hazırlık yapılmalıdır. Lazerle varis tedavisi ya da köpük tedavisinin ağrılı olduğunu bildiren hastalar vardır. Uygun ağrı kesme yöntemleri kullanıldığında varis tedavisinin hiç birinde ağrı hissedilmez. Tedavi işlemi sırasında sohbet edilebilir, kitap okunabilir ya da müzik dinlenebilir. Bazı hastalarımız işlemi hatırlamak istemeyebilir. Bu durumda genel anestezi kullanmadan, daha basit yöntemlerle hastalarımız kolaylıkla uyutulabilir.
Varis Tedavisinin Riskleri Nelerdir sorusuna karşı verilecek cevaplar çeşitli olmakla birlikte özellikle Lazerle varis tedavisi sırasında oluşabilecek riskler;
Lazerle varis tedavisinden sonra, işlem yapılan damar boyunca damar çevresinde çeşitli oluşumlar meydana gelebilir. Meydana gelen bu sıkıntılar tamamen geçici olup hastadan hastaya değişmekle birlikte bu riskler farklılık gösterir.
Varis tedavisinin riskleri;
gibi sıkıntılar olmakla birlikte bu durum herhangi bir risk yaratmaz. Zamana bağlı olarak geçer. Tedavisi sırasında ve sonrası damarda pıhtı oluşumu ve bu pıhtının akciğere ulaşması da istatistik olarak çok düşüktür. Bu olasılık ameliyatta daha yüksek kabul edilmektedir.
Varis tedavisi, insana uygulanan tüm işlemlerde olduğu gibi belli Varis Tedavisi Riskleri taşımaktadır. Bu riskler ister köpük tedavisinde ister lazer tedavisinde belirli ölçüde bulunmaktadır.
Ancak bahsi geçen varis tedavisi yöntemlerinin her ikisi de cerrahi yöntemlere göre çok daha az risklidir. Zira işlem esnasında cerrahi uygulamaya göre çok daha az girişim gerçekleşir.
Lazerle ya da Radyofrekans ile varis tedavisi sonrasında işlem yapılan damarın çevresinde ağrı, kızarıklık, morarma ve hafif şişlik görülebilir. Ancak bu belirtiler her hangi risk taşımaz. Zamanla düzelir.
Lazer tedavisi ve Radyofrekans tedavisi bacak ön yüzünde diz altına da yapılırsa uyuşukluk, karıncalanma ve hissizlik oluşabilir. Bu belirtilerin geçmesi 3-6 ay ve nadiren daha uzun sürebilir. Kişiye zarar vermez. Lazer varis tedavisi esnasında ve sonrası damarda pıhtılaşması ve akciğere atması bilimsel olarak son derece seyrek görülmektedir. Bu tedavi dışında ameliyatta da aynı risk vardır.
Skleroterapi uygulanan kılcal, orta boy ya da büyük varislerde %10 oranda (on kişide bir) kahverengi bir lekelenme oluşabilir. Bu durum tamamen geçici olup, ancak vücudun bunu geçirmesi bazı kişilerde hızlı bazı kişilerde yavaş olur ve bazen birkaç ay sürebilir.
Skleroterapi esnasında kullanılan ilaç yakıcı bir ilaçtır. Köpük şeklinde uygulandığında daha da etkili olur. Varisli damara verilen bu ilaç bazen iğne giriş deliğinden çıkarak deride küçük yaraların oluşmasına sebep olabilir. Çok sık görülmez (%1 civarı). Genel olarak varis tedavisi sonrası izlenen sorunlar geçicidir ve zamanla kendiliğinden ortadan kaybolur.
Rengin hanım ben 4 yıl önce ameliyat oldum bir kaç ay sonra tekrarladı şimdi ağrılarım daha fazla iki bacağında ayağımın üzerine kadar geniş damarlarla dolu tekrar ameliyat olmak istemiyorum lazerle yapılabilir mi kapakcik sorunu dahil teşekkür ederim
Emel hanım merhabalar , öncelikle geçmiş olsun.Size kesin tanı koymam için doppler ultrason çekmem gerekmektedir. Maalesef ameliyatta damarınızı kopartıp çıkardıkları için yan dallara zarar veriyor ve hastalarımda çok sık karşılaştığım sorunları sizde yaşıyorsunuz. Ameliyatsız varis tedavi yöntemi olan endovenöz lazer ablasyon çok kolay ve sağlıklı bir tedavi yöntemidir.Bize bırakmış olduğunuz telefon numarasından sizi arayarak bilgilendirme yapacağız.Teşekkürler.
Benim sorum biraz garip gelebilir. Ben tedavi olmak istiyorum ama ağrı konusunda çok ciddi hassasiyetim var. Acaba sizin yaptığınız tedavi sırasında yaşanan ağrı seviyesi nedir. Yoksa anestezi alıp uyutularak mı ameliyat olsam diye düşünüyorum. Bana yardımcı olur musunuz?
Anestezi alamınza gerek duyulmayacak kadar kolay ve hafif bir işlemdir. Lokal anestezi altında yapılabilir. Tabiki de yinede sizin ağrı eşiğinize bağlıdır ama ameliyatta kesi,dikiş alıyorsunuz.İşlemden sonra uyandığınızda ağrı hissetmeniz ve kesi,dikiş olan yerlerde ağrı hassasiyeti daha çok olur.Benim kullandığım işlemlerde bunların hiçbirine gerek yok.Yürüyerek gelip gidecek ve işlemden sonra da çok rahat edeceksiniz.