Gebelikte varis mümkündür. Hamile kalmak yeni varislerin oluşmasına yol açabileceği gibi var olan varislerin artmasına da yol açabilir.
Eğer gebelikten önce varis varsa, bu varislerin hamilelik sırasında dahada büyümeleri önemli sorun oluşturabilir. Bu durumda hamilelikten önce varislerin tedavi edilmesi önerilir.
Eğer gebelikten önce varis yoksa hamilelik sırasında yeni varisler oluşabilir. Hamilelikte oluşacak varisleri engellemek mümkün olmayabilir.
Bilimsel olarak hamilelerde varis özelikle ikinci gebelik sırasında daha fazla görülür. Gebelik sırasında fazla kilo alanlarda, ikiz gibi çoklu hamileliklerde ve gebelik boyunca uzun süre ayakta duranlarda varis daha fazla görülür. Gebelikte ortaya çıkan varislerin büyük bölümü gebelik sonrasında ortadan kaybolabilir.
Özellikle gebelikten önce varisiniz yoksa, gebelik sırasında oluşan varislerin daha sonra kaybolma ihtimali çok fazladır. Bunun dışındaki varisler, tedavi edilmeden kaybolmaz.
Gebelik esnasında özellikle ayak bileği bölgesinde görülen kılcal damarlar ya da kılcal varisler büyük varisler gibi şikayet oluşturmaz ve gebeliğin sonrasında genellikle kaybolur. Bu nedenle gebelik sırasında oluşan varislerin gebelik sonrasında takip edilmesi ve düzelmeyenlere tedavi uygulanmasını tavsiye etmekteyiz.
Varis, bacaktaki toplardamarların hastalığıdır. Varisin değerlendirilmesinde ve tedavi planı çıkarılmasında venöz yetersizliğin derecesi önemlidir. Bu aşamada önemli bir soru varis hastalığının dereceleri nelerdir. Çapı 5 mm ve yukarısında olan toplardamar genişlemelerinde Ayakta Renkli Doppler Ultrason ile değerlendirilir. Tetkik sırasında hasta ayaktadır, doktor Doppler Ultrason yaparken hasta ıkındırılır. Bu sırada meydana gelen reflü akım halk arasındaki söylemiyle kaçak değerlendirilir.
Grade 1 venöz yetmezlik : Yapılan tetkik sırasında hastanın ıkınmasının başlangıcında 1-2 sn olan ve ıkınma devam ederken devam etmeyen reflü akım izlenir. Varis Tedavisi gerektirmez.
Grade 2 venöz yetmezlik: Yapılan tetkik sırasında hastanın ıkınmasıyla başlayan, ıkınmanın ortasına kadar yaklaşık 3-4 sn devam eden ve sonlanan, ıkınma devam ederken devam etmeyen reflü akım izlenir. Takip edilmesi gerekir.
Grade 3 venöz yetmezlik: Yapılan tetkik sırasında hastanın ıkınmasının başlangıcında başlayan ve ıkınma bitene kadar devam eden reflü akım izlenir. Tedavi edilmesi gereklidir.
Varis neden oluşur başlığı altındaki açıklamalar dışında Gebelikte buna ek bazı etkenler ortaya çıkar. Bu da varisi gebelerde daha sık görmemize yol açar.
Gebelerde damarlarındaki kan miktarı çok fazla arttığı için bu toplardamarlara ek yük bindirir. Rahmin büyüyerek yakınında bulunan bacak ana toplar damarlarına baskı yapması, bacaklardan kalbe kan taşınmasını zorlaştırabilir.
Ayakta biriken kan da damarlara ek yük bindirir ve toplardamarda varis oluşturur. Gebelik sırasında vücutta artan Progesteron hormonunun damar duvarı üzerindeki gevşetici etkisi toplardamarların genişlemesine yani varisleşmesine yol açar. Varisin kalıtımsal bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Anne ve babanızda varis varsa sizde de varis olma ihtimali diğer hamilelere göre daha fazladır.
Gebelik sırasında varis gelişimini azaltmak ve yakınmaları gidermek için varis çorabı önerilir.
Ya benim eşim hamiledir ama damarları Şişmiş öyle nasıl söyliyim yani ihtiyarlarda oluyor aynısı olmuş 5 aylık hamiledir bazen basamıyor çalıştığı halde nasıl böyle oluyorki bunu Ne yapabiliriz internetten araştırdım sizin hesabınızı buldum bunun ilaçla bi çözümü falan varmı acaba
Bahattin bey merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun. Varisler gebelik sırasında oluşabilir ve çok sık karşılaştığım bir durumdur.Gebelik süresini tamamladıktan sonra çok kolay tedavi işlemleri ile bu varislerden,ağrılardan kurtulabilir. Tedavilerin sütü etkileme gibi durumu yoktur. Gebelik süresince gebe tipi varis çorabı giyerek eşiniz biraz daha rahatlayabilir.Fakat doğumdan sonra kesinlikle tedavi olmasını öneririm. Varisler genişleme yapabilir ve ciddi sağlık problemleri yaratabilir. Varislerin bitkisel yönden veya ilaç bakımından herhangi bir tedavi yoktur. Daha detaylı bilgi için 0532 385 31 93 veya (0312)224 13 14 telefon numaralarımızı arayabilirsiniz. Teşekkürler.