Hasta önce Radyoloji uzmanı tarafından muayene edilir, bacak fotoğrafları çekilir, daha sonra hasta ayakta dururken Doppler ultrason yapılır. Bu sayede Radyoloji uzmanı tarafından hasta toplardamarlarının haritalandırılması yapılır. Varis Tedavisi için planlama yapılır. Bu haritalama işlemi daha sonra Radyoloji uzmanı tarafından yapılan varis tedavisinin başarısına doğrudan etki eder.
Renkli Doppler Ultrasonun Önemi
Varisler çıplak gözle rahatlıkla görülebilir hele hele büyükse kabarıklığı el ile bile hissedilebilecek düzeylere ulaşır. Ancak bu gözle görünenler rahatsızlığın ana nedeni olan kapak yetmezliği gösteren toplardamarın ana durumunu göstermez. Bu ince ayrıntı ancak doppler ultrasonografi ile görülebilir. Bu tetkiki de yapacak olan kişi varis konusunda deneyimli bir radyoloji uzmanıdır. Varis hastaları maalesef ki başlarda belirtileri dikkate almayarak, aşamasını hızlandırdıkları bu rahatsızlığı teşhis konulduktan sonra bile yine önemsemeyerek, konusunda ilgisiz doktorlara giderek tedaviyi aksatma yolunda ilerlerler. Oysa şu bilinç yer etmelidir ki, her hastalığın tedavisini ve takibini yapacak bir hekim vardır. Branşlar boşuna yoktur. Mesela varis hastalığının tedavisinde dahiliye ne yapabilir?
Varis muayenesi esnasında ayakta doppler ultrason gereklidir
Sağlıklı tedavi için bilinçli adımlar atmak ilk önce hastanın görevidir. Doğru yerde olduğunuzda zaten doğru tedavinizin adım adım ilerlediğini siz de göreceksiniz. Doppler Ultrasonografi işlemiyle birlikte varis tedavisiniz başlayacaktır. Ve bu hastalığın tekrarlamaması adına doppler takipleri yapılması hekiminiz tarafından size bizzat iletilecektir. Ve böylelikle konusunda uzman bir radyoloji uzmanı ile tanışarak incelemeleriniz başlayacaktır. Varis muayenesinde doppler incelemesini sadece yatarak yapmamalıdır. Doppler hem yatarak hem ayakta yapılması gereken bir tetkiktir. Varis tedavisinde ayakta yapılan renkli doppler hastalığın gidişatının durumunu net olarak gösteren bir değerlendirmedir. Bu sebeple kullanımı şarttır. Yaklaşık 30 dk süren bu ince detaylı değerlendirme sonrasında toplardamarların durumu ve yapısı hakkında bilgi sahibi olunabilir ve bununla paralel olarak tedavi süreci başlatılır. Özellikle varisler büyükse renkli ultrasonun yapılması da şarttır. Çünkü amaç kapak yetmezliği olan damarları ortaya çıkarmaktır. Birinin yapılmaması demek eksik teşhis demektir. Atlanılan bir nokta ile tedavi planına yansıyan aksaklık tümevarımla bütün tedaviyi olumsuz etkileyen bir faktördür. İnceleme tüm detayıyla ve titizliğiyle yapılmalıdır. Varis tedavisinde bu hastalığın teşhisi, tedavisi ve takibi sıralamasını tek bir hekim yapmalıdır. Bu hekim grubuna girişimsel radyoloji uzmanları denir. Girişimsel radyoloji uzmanları varis tedavisini ameliyatsız yapabilen uzmanlardır. Tedavi sırasında her an ultrason kullanarak toplardamarların durumuyla beraber tedaviyi sürdürürler. Girişimsel radyoloji uzmanların bu şekilde eğitim almışlardır ve tedaviyi sonuna kadar yürütürler. Bu uzmanlar toplardamarların anatomisini, fizyolojisini, oluş ve kaçış nedenlerini, hasar sebeplerini en ince ayrıntısına kadar bildiğinden tedavide başarılı olmamak olası değildir. Profesyonel ellerde varis hastalığı kurtulma imkanı olan bir hastalıktır.
Bacaklarda derinin altındaki toplardamar genişlemesi varis rahatsızlığı adı altında birleşir. Toplardamarlar bacaklardaki kirli kanı temizlenmesi açısından akciğerlere ve kalbe taşıyan damarlardır. Kanın toplanmasını engellemek açısından kapaklar mevcuttur. İşte bu kapaklarda hasar oluştuğunda sistem durur ve hastalık oluşmaya başlar. Çünkü damarların içinde basınç oluşmuştur ve bu basınçla birlikte hastada başlarda düşük seviyelerde daha sonra şiddeti giderek artarak devam eden sıkıntılar baş gösterir. Ayakta uzun süre durmak ya da devamlı oturmak, ailede bu hastalığın olması, fazla kilo sebepleri arasında gösterilebilir. Kadınlarda erkeklere oranla görünme olasılığı çok daha yüksektir. Tanı konulmayan ancak ağrılar yaşayan bir hasta bacaklarını havaya dikerek dinlendirmede bir nebze rahatladığını hisseder. Ancak bunlar geçici çözümlerdir. Tedavi tam teşekküllü yapılmalıdır aksi takdirde sorun pıhtı oluşumlarına kadar devam eder. Bu da ciddi sorunlar doğurur. Mutlaka tedavisi ihmal edilmeden yapılmalıdır.
Varis sebepleri olarak çok ayakta kalmak ya da çok hareketsiz oturmak, ilk üzerinde durulması gereken konudur. Bu iş sebebi ile olabilir. Şayet ayakta durmanız gereken bir işteyseniz mutlaka aralarda oturup dinlenmelisiniz, diğer yandan oturan bir işe sahipseniz kalkıp yürümek bacakları çalıştırmak gereklidir. Spor ya da egzersiz yapmak varisin önlenmesinde çok büyük yarar sağlar. En azından yürüyüş yapılmalıdır. Çok fazla sıcak banyo yapılmamalıdır. Sauna, hamam, kaplıcalar çok fazla kullanılmamalıdır. Sigara ve alkol tüketimine dikkat edilmelidir. Aileden gelen kalıtsal durumlar varis oluşumunda en önemli etkendir aslında. Ve kadınları en çok etkileyen dönem hormonal değişikli birlikte hamilelik dönemi. Bu dönemde alınan kilolarla birlikte sistem karmakarışık bir hal alır. Ve varis oluşumuna davetiye hazırlar.
Varis tedavisi yıllardır ameliyat yöntemi ile tedavi edilen bir rahatsızlıktı. Ancak zamanla bunun birtakım ciddi komplikasyonlarının oluşması sebebiyle tercih sıralarında altlara inmeye başladı. Artık ameliyatsız tedavi yöntemleri artmaktadır. Bunun yanı sıra eğer rahatsızlık 2. ya da 3. evredeyse yine kullanıldığı durumlar da vardır. Varis rahatsızlığının ilaçla tedavisi yoktur. Sadece yaşanılan sıkıntıları ağrıları bir nebze olsun azaltır. Hastalığı yok etmez ancak destek tedavi adı altındadır. Varis tedavisinde kullanılan lazer, radyo frekans, ilaçla kurutma ve köpük tedavisi gibi çağdaş ameliyatsız yöntemlerle çok daha kolay ve risksiz bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ameliyatsız varis tedavi yöntemlerinin en önemli avantajı; hasta günlük yaşamını sürdürürken tedavisini olabilmektedir. Varis çorapları tedavide önemli bir yeri vardır. Doktor kontrolünde verilen hastaya uygun ölçü ve basınçta verilmiş reçeteye istinaden eczane ya da medikal firmalardan alınan çoraplar olmalıdır ve kesinlikle kullanımda doktor tavsiyesine uyulmalıdır. Ameliyat yönteminde ise varisli damara kesi atılarak alınması durumunda komplikasyon olarak doku zedelenmeleri ve daha sonrasında bir cerrahi işlem geçirildiği için istirahat süresinin diğer yöntemlere göre çok daha uzun olması durumları mevcuttur.
Varis tedavi yöntemlerinde etkili olan iğne tedavisinde, enjektör ile ilaç ilgili damara verilir. Küçük çaplı varis tedavilerinde hayli başarılı olunmuştur. İğne tedavisi 65 yaş üstüne, gebelere, obezitelere, alerjisi olanlara uygulanamaz. Lazer tedavisi varis rahatsızlıklarında bir numaralı tedavi sistemi olup başarı oranları hayli yüksektir. Lazer enerjisi ile hasarlı damarın içeriden kapatılması esası söz konusu olduğundan yinelenme olmaz. Bu da başarı oranlarında yükselme sağlar. Bu aşamada tedavig sonrasında kaybolmayan damarlar söz konusu olduğuğu durumlarda köpük tedaviye geçilir. Hastalıklı damara enjekte edilen köpük ile varislerin çoğu küçülerek yok olur. Lazer ile tedavide işlem 40 dakika kadar sürer ve hasta günlük yaşamına rahatlıkla devam eder. Hiçbir cerrahi iz taşımaz ya da ağrı çekilmez.
Varis rahatsızlığı kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Hastalığın derecesi ile eşdeğer alternatif tedavi yöntemleri olan varis rahatsızlığında önemli olan yakalanılan başarı ve bunun devamlılığıdır. Bunu da her insan sorumlu olduğu vücudu için yapmak zorundadır. Yaşam tarzındaki ufak değişikliklerle bunu başarmak mümkün. Bol hareket, beslenmeye dikkat, giyim tarzlarında sıkı kıyafetlerden uzak durmak, çok sıcak yerlerde sauna kaplıca gibi bulunmama şeklinde sıralanabilir. Bir saatten fazla ayakta durmak ya da oturmak bacaklar için zararlıdır. Varis tedavisi her zaman yapılabilecek olan bir tedavidir. Kişiyi hem ağrı hem de görüntüsü itibari ile psikolojik etkileyen bir durumdur. Genelde yaz aylarına kadar özellikle görüntüde sonuç alınması için kış-bahar ayları arasında tercih fazladır. Önemli olan zamanı ertelemek değil zamanı yaratmaktır.
Varisli damarların büyük bir bölümü iyi huylu olmasına rağmen ciddi olan varislerde olduğundan bacakta dolaşım bozukluğuna kadar problemler baş gösterebilir. Yürüyememe, ayakta kalamama, geçmeyen ağrılar, iş ve sosyal hayatında aksamalar, kendinden uzaklaşma ve sonrasında depresyon yaşanılan durumlardır. Renk değişimleri, ilerleyen dönemlerde varis yaraları ve en son aşama olan kanamalar. Bu tedavilerden size hangisinin uygulanacağı, doktorunuzun koşullarınızı ve hastalığınızı değerlendirerek vereceği karara bağlıdır. Tedavi yöntemleri içerisinde hangisinin uygulanacağına doktorunuz doğrultusunda karar vermek ve hastalığınızı değerlendirmek ve en önemlisi kendinize verdiğiniz değeri ölçmek adına varisle savaşabilir, dünyanızdan uzak tutabilirsiniz.