Toplardamarlar yaptıkları görev nedeniyle atardamarlara nazaran daha düşük basınçla çalışan damarlardır. Bu damarlar içlerindeki kanı kalbe taşımakla görevli olduklarından dolayı kanın tek yönlü akışını sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Toplardamarlar içinde kanın tek yönlü olarak (kalbe doğru) akışı sağlayan ve geri akışı önleyen kapakçıklar vardır.
Bu kapakçıklar kanın akışı yönünde açılarak diğer yönde kan akışına izin vermeyerek çalışırlar. Toplardamar hastalıkları içinde en bilineni varistir.
Varis toplardamarlar içinde bulunan bu kapakçıkların bozulmasından kaynaklı olarak görevini yapamaz hale gelmesidir.
Toplardamarlar özellikle bacak toplardamarlarındaki kapakçıkların bozulması sonucunda kan kalbe doğru gitmesi gerekirken bacakta göllenmeye başlar. Bu durum bacakta ağrılara kaşıntıya ve kramplara neden olduğu gibi ilerleyen evrelerde yaraların açılmasına da neden olmaktadır.
Varis hastalarının çoğu bu durumun geçici olduğunu düşünür ancak bir kez bozulmuş olan bu kapakçıkların yeniden düzelmesi mümkün değildir.
Hele ki varis kremi diye satılan ürünler ile bu kapakçıkların düzelmesi mümkün değildir. Zira damar çapı genişlediği halde kapakçıkların kanatları aynı boyda kalır ve uçları birbirini karşılamadığı için kanın geri akışını önleyemezler.
Bu nedenle toplardamar hastalıkları'nın en önemlisi olan varisin kremle tedavisi mümkün olmadığı gibi ameliyatlı veya ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinden biri ile tedaviden başka yolu yoktur.
Ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri sitemiz içinde ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Venöz haritalama varisli damarların büyüklüğünün, genişliğinin ve yerinin Renkli Doppler Ultrason ile tespit edilmesidir. Venöz Haritalama Nedir? sorunusa en net cevap bu yazının devamında bulunmaktadır.
Venöz haritalama Radyoloji Uzmanları tarafından renkli doppler ultrason ile yapılabilen bir inceleme sonunda hazırlanan bir rapordur. Bu inceleme ile varis hastası olması muhtemel kişilerin bacaklarında dokular içinde boylu boyunca uzanmakta olan varisli toplardamarların bacağın neresinde kaç santimenteye ulaştığı nerede daralıp ve genişlediğinin belirlendiği bir tetkiktir. Tetkikin renkli doppler ultrason yapmaya ehliyetli bir radyolog tarafından yapılması zorunludur.
Venöz haritalama yalnızca bu konuda uzmanlaşmış radyologlar tarafından yapılmalıdır. Venöz haritalama raporunu radyolog olmayan kişilerin vermesi mümkün değildir. İyi yapılmış bir Venöz Haritalama varis tedavisi öncesinde yapılması mecburi olan bir işlemdir. Çünkü varis tedavisinin nasıl ve nerede bulunan hangi damara yapılacağı bu inceleme sonucunda tespit edilir. Gözle yapılan bir varis muayenesi sonrasında aslında varis olmayan bir damarınızın kapatılması sonucuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
İşte burada varis hastalığının teşhis ve tedavisinde neden girişimsel radyoloji uzmanlarının avantajlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Hastalığın nerede olduğunu gören gözün nerede tedavi yapacağını bilmesi kadar büyük bir avantaj yoktur. Girişimsel Radyoloji uzmanları bu avantajı venöz haritalama yapmaları ve varisli damarın yerinin ve tipinin tespiti sonrasında tedavisinde de ultrasonu kullanarak tedaviyi gerçekleştirebilmesindedir.
Eğer Varis hastası olduğunuzu düşünüyorsanız tedavinize geçmeden önce venöz haritalama yaptırmayı ihmal etmeyin. Venöz haritalama yapılmadan tedaviye başlanmasına müsaade etmeyin.