Sık SorulanlarHasta Yorumları

Varis Çeşitleri

Varis Çeşitleri Nelerdir?

Varis Çeşitleri
  • Kılcal varisler: 1-2 mm çapında, kırmızı-pembe renklerde ve bazı durumlarda örümcek ağı şeklinde gözlemlenen, ince nitelikte varislerdir.
  • Orta boy varisler: 2-3 mm çaplarında, koyu yeşil-mor renklerde ve ciltten hafif çıkıntılar oluşturan nitelikte kıvrımlı varislerdir.
  • Büyük varisler: 4 mm çaplarında, genellikle yeşil renkte, dışarıdan gözlemlenebilecek nitelikte ciltte kabarık olan varislerdir.

Kılcal Varis

Varis çeşitleri bakımından kılcal varis cilt yüzeyinde gözle görülebilen ve saç kılı kadar ince damarlardan oluşur. Kılcal varisler genellikle cilt yüzeyinde çıkıntı yapmazlar. Görüntü bakımından rahatsızlık yaradan bu varisler toplumun büyük bir kesiminde vardır. Kimi zaman bacak arkasında olurken kimi zaman da ayak bileklerinde yoğunlaşabilmektedir.

Kılcal Varis Tipi

Kılcal varis kırmızı ve mor renklerde olabilir. Bu renkleri dolayısıyla kadınlarda estetik bir sorun olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı durumlarda kılcal varislerin olduğu bölgede kaşıntı kızarıklık ve yara açılması gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir.

Şeker hastalarında açılan bu yaraların iyileşmesi uzun bir süreç alabilmektedir. Bu nedenle varise bağlı bu yaraların oluşmaması için kılcal varislerin tedavisinin ihmal edilmemesi gerekir.

Kılcal varislerin tedavisi mümkün olan bir sağlık sorunu olup kliniğimizde bu sorun çok kısa zamanda giderilebilmektedir. Kılcal varis tedavisi için randevu alabilirsiniz.

Kılcal varisler aslında altta yatan daha büyük bir toplardamar sorunun belirtisi olabilir. 

Kılcal varis tedavisi yapılmadan önce renkli doppler ultrason ile iç varis olup olmadığının da kontrol edilmesi gereklidir. Aksi halde tedavi sonrasında varisin tekrar etmesi ile karşı karşıya kalınabilir.

Orta Boy Varis

Orta boy varislerin tedavisi oldukça kolay ve hızlıdır!

Cilt yüzeyinde kılcal varisten farklı olarak kabarıklık yapan bir varis tipi olan orta boy varisler genellikle koyu yeşil ve mor renkte olur. Bu varis tipinde damar çapı 2 - 3 mm arasında genişlikliklere ulaşabilir. Damarlar kıvrımlı bir yapıda olurlar ve estetik açıdan çok rahatsızlık veren bir hal almıştır.

Bu varis tipi genellikle dizlerin arkasında bulunur. Çoğu zaman çevresindeki kılcal varisler ile de bağlantılı olurlar. Bu varis tipinde hastaların bazılarında hiç yakınma olmazken bazı hastalarda diğer varis belirtileri de görülmeye başlanır. Kaşıntı yanma ve ağrı bunlardan bazılarıdır.

Orta boy varis tedavisi mümkün olan bir sağlık sorunu olup kliniğimizde bu sağlık sorunun teşhis ve tedavisi çok kısa bir zamanda yapılabilmektedir.

Orta boy varislerde de aslında temelde yatan daha büyük bir sorun olabilir. Bu sorunun orta boy varis tedavisi yapılmadan önce renkli doppler ultrason ile ayrıntılı biçimde araştırılması ve tedavinin bu araştırma sonrasında yapılması gerekmektedir. Aksi hastalığın tedavi sonrasında tekrarlaması riski olur.

Büyük Varis

Büyük Varis

Cilt yüzeyinden hem gözle görülen hem de çıkıntı yapan varis tipidir. Büyük varis tipi bir hastalık olup tedavi edilmesi zaruri olan bir rahatsızlıktır. Sadece estetik kaygılardan burada söz edilemez. Bu sağlık sorunun tedavi edilmemesinin sonuçları ile yaşlarda ağır olabilir.

Bu varis tipinde hastaların bazılarında hiçbir şikayet ve yakınma olmayabilir. Bu hastalığın tedavi edilmemesi için yeterli değildir. Her halükarda tedavi edilmesi gerekir. Çünkü bu rahatsızlıkta bacak safen toplardamarında kapak yetmezliği oluşmuştur. Bu hastalığın tedavisi safen toplardamarının tedavisi ile mümkün olur bunun tedavisi için genellikle lazerle varis tedavisi yöntemi kullanılmaktadır.

Büyük boy varislerin tedavisinin yapılmasından önce varisin tipi durumu ve şiddeti renkli doppler ultrason ile tespit edilir.

Yapılan tespite göre bir venöz haritalama (damar haritası) çıkarılır ve hangi damarın nereden nereye kadar tedavi edileceğini tespit edilir.

Tespit sonrası tedavi de ultrason eşliğinde yapılır.

Varis Çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi ve muayene randevusu almak için bize ulaşın!

Varis Çeşitleri Sık Sorulan sorular
  • Venöz Haritalama Nedir?
    Venöz Haritalama Nedir?

    Venöz haritalama varisli damarların büyüklüğünün, genişliğinin ve yerinin Renkli Doppler Ultrason ile tespit edilmesidir. Venöz Haritalama Nedir? sorunusa en net cevap bu yazının devamında bulunmaktadır.

    Venöz haritalama Radyoloji Uzmanları tarafından renkli doppler ultrason ile yapılabilen bir inceleme sonunda hazırlanan bir rapordur. Bu inceleme ile varis hastası olması muhtemel kişilerin bacaklarında dokular içinde boylu boyunca uzanmakta olan varisli toplardamarların bacağın neresinde kaç santimenteye ulaştığı nerede daralıp ve genişlediğinin belirlendiği bir tetkiktir. Tetkikin renkli doppler ultrason yapmaya ehliyetli bir radyolog tarafından yapılması zorunludur.

    Venöz haritalama yalnızca bu konuda uzmanlaşmış radyologlar tarafından yapılmalıdır. Venöz haritalama raporunu radyolog olmayan kişilerin vermesi mümkün değildir. İyi yapılmış bir Venöz Haritalama varis tedavisi öncesinde yapılması mecburi olan bir işlemdir. Çünkü varis tedavisinin nasıl ve nerede bulunan hangi damara yapılacağı bu inceleme sonucunda tespit edilir. Gözle yapılan bir varis muayenesi sonrasında aslında varis olmayan bir damarınızın kapatılması sonucuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

    İşte burada varis hastalığının teşhis ve tedavisinde neden girişimsel radyoloji uzmanlarının avantajlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Hastalığın nerede olduğunu gören gözün nerede tedavi yapacağını bilmesi kadar büyük bir avantaj yoktur. Girişimsel Radyoloji uzmanları bu avantajı venöz haritalama yapmaları ve varisli damarın yerinin ve tipinin tespiti sonrasında tedavisinde de ultrasonu kullanarak tedaviyi gerçekleştirebilmesindedir.

    Eğer Varis hastası olduğunuzu düşünüyorsanız tedavinize geçmeden önce venöz haritalama yaptırmayı ihmal etmeyin. Venöz haritalama yapılmadan tedaviye başlanmasına müsaade etmeyin.

    Venöz haritama nedir diye soruyorsanız ve daha fazla bilgi ve randevu için bizimle iletişime geçin.
  • Kaç Çeşit Varis Bulunmaktadır?
    Kaç Çeşit Varis Bulunmaktadır?

    Kaç çeşit varis bulunmaktadır? Bu soru akla geldiğinde verilecek cevap aslında üç başlıkta toplanabilir.

    1. Kalın varisler (Büyük Boy Varisler)
    2. Orta Varisler (Orta Boy Varisler)
    3. İnce Varisler (Küçük Boy Varisler)

    Bacaklardaki toplardamarların genişlemesi nedeniyle oluşan varisler; hastadan hastaya farklılık gösterebilecek şekilde bulunabilir. Bazı hastalarda sadece bir çeşidi bulunurken bazı hastalarda ise aynı anda birden fazla ya da tamamı şeklinde kendini gösterebilir. Kimi hastalarda sadece ufak ufak başlangıçlar gösteren varisler kılcal damarlardaki morarmalar olarak gözlemlenebilir. Çoğu zaman bacağın yüzeyine aşırı derecede bir gözle görünürlükle yansımayan bu durum, bazı durumlarda bacağın yukarıya olan kısımlarında ara ara, parça parça seyrekte olsa kendini gösterebilir. Bu tür varisler küçük boy varis olarak isimlendirilir. Çoğu zaman hastanın ciddi şekilde semptomlar yaşamasına sebebiyet vermeyen ve yaşam kalitesini hatırı sayılır bir ölçüde olumsuz olarak etkilemeyen ve gözle de fazla seçilemediği için de umursanmayan bu varis çeşidi; ilerleyen dönemlerde gerekli müdahaleler yapılmazsa, bazı durumlar ve koşullar aynı şekilde hastanın hayatında seyretmeye devam ederse ve yaşam şekillerinde bir değişikliğe gidilmezse ilerlemeler baş gösterebilir. Bu şekilde ilerleyen kılcal damar varisleri daha da büyük olan varisleri tetikleyebilir. Bu yüzden önlem alınmasında faydalar vardır.

    Bir diğer varis çeşidi ise çapı daha büyük olan ve bazı durumlarda bacak üzerinde koyu yeşil lekelenmeler ile kendisini belli eden ve hastanın yaşam kalitesini düşürmeye yönelik bazı semptomlar gösteren orta boy varislerdir. Orta boylu olan bu varisler bazı durumlarda kılcal damar varisleriyle birlikte de görülebilmektedir. Bu nedenle ilerlemeye devam etme olanakları son derece yüksektir. Gerekli müdahaleler yapılmadığı takdirde ciddi fiziksel sorunlara yol açabilecek olan bu varisler kişilerin yaşam kalitelerini düşürücü etkiler gösterebilir. Bacaklarda sızlama, aşırı hassasiyet ve kaşıntı ile seyreden bu durumlar geceleri uyumakta zorluk çekme gibi nedenlere de yol açabilir.

    Hastalarda son derece rahatsızlık uyandıran ve varisin en tehlikeli boyuta ulaştığı şekli ise büyük boylu varislerdir. Büyük boylu varisler bacaktan çıplak gözle rahatlıkla görülebilen ve çapları oldukça geniş olan bazı durumlarda diğer varis çeşitleriyle beraber de seyredebilen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen varislerin başında gelmektedir. Bu varisler kişilerin hem fiziki açıdan rahatsızlıklar yaşamasına neden olurken hem de aynı zamanda görüntü açısından da sıkıntılarla boğuştuğu varis şeklidir. Müdahale edilmeden yaşam kalitesi eski seviyeye döndürülemez. Hastan bu varisler nedeniyle büyük sorunlar ve sıkıntılar yaşar. Dolaşım bozukluğu ciddi bir rahatsızlıktır ve acil şekilde tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde daha büyük sorunlarla karşı karşıya gelmek kaçınılmaz olacaktır. Kişi ağrılarla ve sızlamalarla devamlı olarak mücadele etmek durumunda kalacaktır. Kendince ağrı kesicilerle sorununu kısa süreli olarak çözmeye çalışacaktır bu da durumu ertelemekten ve belki de daha da kötü bir hale getirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

    Bu şekildeki varislerle mücadele eden hasta; gün içerisinde kendini rahatlamak için bacaklarını baş seviyesine doğru kaldırarak uzanma ihtiyacı hissedecektir. Bu şekilde kendisini rahatlamaya çalışan hasta ağrılarla ve sızlamalarla birlikte büyük sıkıntılar yaşayacaktır.

    Kaç Çeşit Varis Bulunmaktadır bu konuda daha fazla bilgi ve randevu için bize ulaşın
  • Varis Tanısı Nasıl Konulur?
    Varis Tanısı Nasıl Konulur?

    Hasta önce Radyoloji uzmanı tarafından muayene edilir, bacak fotoğrafları çekilir, daha sonra hasta ayakta dururken Doppler ultrason yapılır. Bu sayede Radyoloji uzmanı tarafından hasta damarın haritalandırılması yapılır.

    Tedavi için planlama yapılır. Bu haritalama işlemi daha sonra Radyoloji uzmanı tarafından yapılan tedavinin başarısına doğrudan etki eder.

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • M
    Muhteber Usta16.02.2024

    Benim ayak bileğimde yara çıktı bana yardımcı olabilir misiniz lütfen

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Merhaba yaraya sebep olan varisi tespit edip, tedaviler uygulanması gerekir. Karar verebilmek için de muayene etmek gerekir. Gelebilirseniz yardımcı olalım. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor
Hasta Yorumları
Görüntü değişti ve ağrılarım kaboldu
Görüntü değişti ve ağrılarım kaboldu 18.12.2019

Ben Çiğdem Resuloğlu, Ordu'dan geliyorum. Üç çocuk annesiyim, üç normal doğum yaptım. Topuklu ayakkanı giymeyi giymeyi çok seviyorum. Rengin hanım'ı bir doktor arkadaşım tavsiye etti. Onun da varis problemleri vardır ve mutlu sonuçlar almıştı. Bende 2 seans sonucu çok mutlu sonuçlar aldım. Görüntü değişti ve ağrılarım kayboldu. Dr. Rengin hocamın'a teşekkür ediyor, Allah yolunu daima açık etsin diyorum. Sevgiler, saygılar...

Bacaklarım bir tüy gibi hafifledi
Bacaklarım bir tüy gibi hafifledi 03.12.2019

Yaklaşık yirmi yıldır varis sıkıntım vardı.Ağrılarım son on aydır çok artmıştı. Artık özellikle sol ayağımın üstüne basamıyordum. Dr. rengin Türkgüler Hocam'a yaptığım araştırmalar sonucu ulaştım. İyi ki ona rastgelmişim. Rengin Hocam ilk olarak görüntülü inceleme yaptı. Her iki bacağımda da dışardan da rahatça görünen kalın varisli damarlarım vardı. Ana damarımda sorun olmadığını söyledi. Rengin Hocam her iki bacağım için skleroterapi tedavisi yapacağını belirtti. İlk seansıma aynı gün başladı. Hiç ağrı hissetmedim. Rengin Hocam ertesi gün içinde randevu verdi ve ikinci seansımı aldım. Bir mucize gibiydi. Bacaklarım bir tüy gibi hafifledi. Çok şükür ağrılarım son buldu. İlk bir hafta varis çorabı giydim ve merhemimi, yağımı sürdüm. Bir ay sonra Rengin Hocam'a kontrole geldim. Beraber öncesi fotoğraflarıma baktık. Hiç bir damarımın izi kalmamıştı. Ağrılar bitmişti. Dr. Rengin Türkgüler hocam size çok teşekkür ederim. Derdime derman oldunuz. Uzun yıllar bu kutsal mesleği yapmanızı, benim gibi herkese şifa vermenizi dilerim. Emekli İngilizce Öğretmeni Aylin ÇAKIREL

Tedavimi oldum çok çok iyi bir sonuç aldım
Tedavimi oldum çok çok iyi bir sonuç aldım 10.06.2019

İnstagram da vakit geçirirken Dr. Rengin Türkgüler 'in sayfası dikkatimi çekti. Varis şikayetim olduğu içinde hemen arayıp öğrenmek istedim. Aradım çok samimi ve güler yüzle karşılandım. Randevu aldım ve muayeneye geldim. Başta çok tedirgindim ama Rengin hanım ve Beril hanımın güler yüzü ve samimi oluşu beni çok rahatlattı. Tedavimi oldum çok çok iyi bir sonuç aldım. Başta Dr. Rengin Türkgüler Hanıma, hemşiresi Beril hanıma ve Şengül hanıma samimiyetlerinden ve güler yüzlerinden dolayı ayrıca çok çok teşekkür ederim. Sanki yıllardır tanışıyor gibi hissettim kendimi. Hayat boyu başarılarınızın devamını dilerim. Sevgiler Sündüz Çiğdem Sevgiler Sündüz Çiğdem

Bacaklarımdaki şiddetli ağrılar kalmadı
Bacaklarımdaki şiddetli ağrılar kalmadı 04.06.2019

Yaklaşık olarak 5-6 yıldır bacağımda oluşan varislerden şikayetçiydim. Televizyonda bir haber programında babamın izleyip beni uyarmasıyla varisler için köpük ve lazer tedavisinden haberim oldu. İnternet aracığıyla yapmış olduğum uzun araştırmalar sonucunda da Dr. Rengin TÜRKGÜLER hocamla tanışma ve

Kısa ve acısız
Kısa ve acısız 04.06.2019

Varis ağrısından ve görüntüsünden dolayı çok rahatsız oluyordum. Kısa ve acısız süren tedavi sonucu bacaklarım düzeldi. Doktorum Rengin Türkgüler'e teşekkür ediyorum ve herkese tavsiye ediyorum..

Bu kadar kolay kurtulmak inanılmaz
Bu kadar kolay kurtulmak inanılmaz 08.11.2018

20 yıldır yanımdan ayrılmayan ağrılarımdan 2 seansta kurtuldum.Rengin hocama ve hemşire arkadaşlara çok teşekkür ederim. Keşke daha önce tanısaymışım, daha önce gelseymişim.Varislerimin bana yaşattığı ızdıraplardan bu kadar kolay kurtulmak inanılmaz...Çok güzel... Tatlı dilli, güler yüzlü meslektaşım Allah razı olsun, hayat boyu başarı ve mutluluklar diliyorum.

Varis Ağrılarımdan Kurtuldum
Varis Ağrılarımdan Kurtuldum 16.07.2017

Doktor Rengin Hanım'ın sayesinde uzun zamandır sıkıntı yaşadığım varislerimden ve ağrılarımdan kurtuldum. ... Sevinç Kalın

Ağrısız Bir Yaz Geçirdik
Ağrısız Bir Yaz Geçirdik 16.07.2017

Ağrısız bir yaz geçirdik çok şükür, güler yüzlü karşılamanız ve samimiyetiniz için eşim Levent Özarslan ve kendi adıma çok teşekkür ederim.

O kadar çok işlem yaptırdım ki
O kadar çok işlem yaptırdım ki 16.07.2017

O kadar cok işlem yaptırdım ki yaptırmam dediğim şeyleri bile yaptım ama hiçbirinde fayda bulamadım. Taki Rengin hanımı tanıyana kadar size çok teşekkür ederim. Rengin hanım siz bana bir söz vermiştiniz.

Bacaklarım çok iyi durumda
Bacaklarım çok iyi durumda 16.07.2017

Merhaba Rengin hanım, bir aylık tatilden sonra Avustralya'ya döndüm. Size teşekkür etmek istiyorum. Ankara'nın temmuz ayı sıcağında olsada varislerimden kurtulmama yardım ettiniz. Sizi tercih ettiğim için çok mutluyum. Bacaklarım çok iyi durumda. Teşekkür ederim.

Ufuk Üniversitesi Cad. Farilya Bussines Center, No:8, Kat:14, Ofis:68, Çukurambar, Çankaya
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0532 385 31930312 224 1314