Varis tipleri ve çeşitlerine, varis tedavi yöntemlerine göre farklılık gösterir. Varis tedavisi kararı verirken göz önüne alınması gerekenler şunlardır;
Tüm varis türleri ameliyatsız yöntemlerle tamamen tedavi edilebilir. Ancak her varisin mutlaka tedavi edilmesi gerekmez.
Varis ne zaman tedavi edilmelidir? Bunu belirlerken varis tipleri ne göre karar verilir.
Varis tipleri arasında büyük varisler hemen her zaman bacaklarda görünen varislerin daha derinindeki ana toplardamarlar kapak yetmezliği nedeniyle oluşur. Bu toplardamar genellikle safen toplardamarıdır. Büyük varisler seyrek olarak safen toplardamarının dalları ya da perforan damar dediğimiz diğer toplardamar kapak yetmezliğine bağlı oluşur.
Ayakta yapılan bir ultrason inceleme bunu ortaya koyar. Toplardamar yetmezliği ve buna bağlı gelişen varisler bazı insanlarda hiç şikayet oluşturmaz; ama insanların büyük çoğunluğunda ağrı, yanma, yorgunluk ve gece gelen bacak krampları gibi yakınmalar oluşturur.
Varisler büyüdükçe ve hastalık ilerledikçe, varislerde ya da safen damarında pıhtı oluşturma ihtimali artar. Bacakta, ayak bileği iç kısmında renk değişklikleri, sertlikler ve yaralar oluşturabilir. Büyük varis tedavi kararı, safen toplardamar yetmezliğinin şiddetine, hastada oluşturduğu yakınmalara göre verilir.
Büyük varisler sadece damar içi lazer, RF ve buhar tedavileri ya da ameliyat gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Varis çorabı, varis ilacı ya da egzersiz varisi tedavi etmez.
Büyük varislerin bazıları cilt yüzeyinden görülmez. Bu tip varise iç varis denilir
Orta boy varisler Genellikle hiç yakınma oluşturmaz. Bu nedenle sadece kozmetik bir sorundur, yani görünümü kişiyi rahatsız edebilir.
İlerleyerek büyük varis oluşturamaz. Ultrason ile saptanabilen bir toplardamar yetmezliği yani kapak yetmezliği -genellikle- yoktur. Bu nedenle bir sağlık sorunu yaratmaz. Tedavi her zaman gerekmeyebilir. Ancak tedavisi çok kısa ve en kolay olan varis türüdür. Bu nedenle görüntü sizi rahatsız ediyorsa tedavi istemekten çekinmeyiniz.
Varis Tipleri arasındaki kılcal varisler genellikle ağrı, yorgunluk, ayaklarda yanma hissi gibi yakınma oluşturmaz. Bazı insanlarda sadece sızlama ya da kaşıntı oluşturabilir. Kılcal damarlar çok yoğunsa, büyük varislerin oluşturduğu gibi bacaklarda ağrı, yanma ve yorgunluk oluşturabilir.
Bacaklarda kramp oluşturmaz. Kılcal varis hastalarında - genellikle - ultrason incelemede, altta yatan bir toplardamar yetmezliği yani kapak yetmezliği yoktur. İki tedavi yöntemi vardır. Skleroterapi (iğne tedavisi) ve deriden uygulanan lazer/RF yöntemi. Skleroterapi çok daha etkili bir tedavidir. Kılcal damarlar çok ince ise lazer yöntemi de etkilidir.
Venöz haritalama varisli damarların büyüklüğünün, genişliğinin ve yerinin Renkli Doppler Ultrason ile tespit edilmesidir. Venöz Haritalama Nedir? sorunusa en net cevap bu yazının devamında bulunmaktadır.
Venöz haritalama Radyoloji Uzmanları tarafından renkli doppler ultrason ile yapılabilen bir inceleme sonunda hazırlanan bir rapordur. Bu inceleme ile varis hastası olması muhtemel kişilerin bacaklarında dokular içinde boylu boyunca uzanmakta olan varisli toplardamarların bacağın neresinde kaç santimenteye ulaştığı nerede daralıp ve genişlediğinin belirlendiği bir tetkiktir. Tetkikin renkli doppler ultrason yapmaya ehliyetli bir radyolog tarafından yapılması zorunludur.
Venöz haritalama yalnızca bu konuda uzmanlaşmış radyologlar tarafından yapılmalıdır. Venöz haritalama raporunu radyolog olmayan kişilerin vermesi mümkün değildir. İyi yapılmış bir Venöz Haritalama varis tedavisi öncesinde yapılması mecburi olan bir işlemdir. Çünkü varis tedavisinin nasıl ve nerede bulunan hangi damara yapılacağı bu inceleme sonucunda tespit edilir. Gözle yapılan bir varis muayenesi sonrasında aslında varis olmayan bir damarınızın kapatılması sonucuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
İşte burada varis hastalığının teşhis ve tedavisinde neden girişimsel radyoloji uzmanlarının avantajlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Hastalığın nerede olduğunu gören gözün nerede tedavi yapacağını bilmesi kadar büyük bir avantaj yoktur. Girişimsel Radyoloji uzmanları bu avantajı venöz haritalama yapmaları ve varisli damarın yerinin ve tipinin tespiti sonrasında tedavisinde de ultrasonu kullanarak tedaviyi gerçekleştirebilmesindedir.
Eğer Varis hastası olduğunuzu düşünüyorsanız tedavinize geçmeden önce venöz haritalama yaptırmayı ihmal etmeyin. Venöz haritalama yapılmadan tedaviye başlanmasına müsaade etmeyin.
Varis, bacaktaki toplardamarların hastalığıdır. Varisin değerlendirilmesinde ve tedavi planı çıkarılmasında venöz yetersizliğin derecesi önemlidir. Bu aşamada önemli bir soru varis hastalığının dereceleri nelerdir. Çapı 5 mm ve yukarısında olan toplardamar genişlemelerinde Ayakta Renkli Doppler Ultrason ile değerlendirilir. Tetkik sırasında hasta ayaktadır, doktor Doppler Ultrason yaparken hasta ıkındırılır. Bu sırada meydana gelen reflü akım halk arasındaki söylemiyle kaçak değerlendirilir.
Grade 1 venöz yetmezlik : Yapılan tetkik sırasında hastanın ıkınmasının başlangıcında 1-2 sn olan ve ıkınma devam ederken devam etmeyen reflü akım izlenir. Varis Tedavisi gerektirmez.
Grade 2 venöz yetmezlik: Yapılan tetkik sırasında hastanın ıkınmasıyla başlayan, ıkınmanın ortasına kadar yaklaşık 3-4 sn devam eden ve sonlanan, ıkınma devam ederken devam etmeyen reflü akım izlenir. Takip edilmesi gerekir.
Grade 3 venöz yetmezlik: Yapılan tetkik sırasında hastanın ıkınmasının başlangıcında başlayan ve ıkınma bitene kadar devam eden reflü akım izlenir. Tedavi edilmesi gereklidir.
Merhabalar, 35 yaşındayım. 28 yaşında doğum yaptıktan sonrasında sol kolumun dirsek üstündeki yumuşak kısmında varis olduğunu düşündüğüm mavi renkli bir çıkıntı meydana geldi. Herhangi bir ağrı ve şikayetim yok. Elimle yokladığımda hafif bir sertlik mevcut sadece. Zaman zaman rengi koyulaşıyor, zaman zaman açılıyor. Herhangi bir tehlike teşkil eder mi? Teşekkür ederim.
Merhaba Burcu hanım. Ultrasonla bakılmasını öneririm. Buradan tehlikelidir yada değildir demem sizi yanlış yönlendirmeye sebebiyet verebilir. Doğruya ulaşmak için meslektaşlarımın muayenesi önemlidir. En yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız iyi olur. Sevgiler.
25 yaşındayım bacaklarım varis dolu sol alt bacağımda şiş bir damarım var dar bir kıyafet giydiğimde bile şişliği belli oluyor tip4 varis tipim şuan için devlette ki doktor varis çorabı verdi zayıflaman gerek dedi ama hem sağlık olarak hem görünüm olarak çok mutsuzum fiyatlarınız ve tedavileriniz hakkında bilgi alabilir miyim
Özge hanım öncelikle sizi bir muayene etmem gerekir. Damar yapınızı analiz etmem için. Randevu ve detaylı bilgi için sizi arayacaklar. Sevgiler.
Merhaba 30 yaşındayım 2 kez kılcal damar tedavisi oldum lazer ve köpük tedavisi fakat tekrarladı hatta çok daha arttı altta yatan bir problem olabileceğini düşünmemiştim bir hafta önce ultrasonla bakıldı bacak reflüsü olduğunu öğrendim bacağımda özellikle dizlerimin arkasın ağrı var ayak altlarımda damarlarda şişlik sürekli ısı artışı ve yukarı kaldırma ihtiyacı duyuyorum ultrasonda sekonder derece yazıyor fakat hem ağrılar hem de görsel olarak hayat kalitemi çok etkiliyor doktor müdahale için erken dedi varis çorabı ve 2*1 daflon yazdı erken müdahale yapılması mümkün mü tavsiyeniz ne olur ?
Merhaba Özge hanım gün içerisinde detaylı bilgi için bırakmış olduğunuz telefon numaranızdan sizi arayacaklar. Teşekkürler.
Babam Varisten ameliyat olacak ve doktor varisin 13mm'ye ulaştığını ve riskli olduğunu söyledi Riskleri nelerdir
Burak bey öncelikle geçmiş olsun. Geniş damarlar giderek genişlemeye devam eder ve yan dal oluştura bilir. İçerisinde pıhtı oluşabilir. Bunlar istemediğimiz hususlardır.
Merhaba hocam 35 yaşında bekar biriyim ve varısle başım dertte kılcal damar varis var 3 yıl önce hem kopuk hemde lazer oldum ama buyil çok ağrılarım var şişlik oluyor ayrıca görsel olarak da fazla oldu çok üzülüyorum ne yapicam bilmiyorum. Ne olur yardım edin Erzurum dayım ve şehir disina gelip tedavi olucak durumum yok. Şimdiden teşekkür ederim
Zehra hanım geçmiş olsun, Varis hastalığı tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Bu hastalığın tedavi için bulunduğunuz şehirdeki uzmanlara başvurabilirsiniz. Ya da bizden randevu alarak bize muayene olabilirsiniz. Bunun için bir gün ayırmanız yeterli olacaktır. Aynı gün muayene ve tedaviniz yapılabilmektedir. Daha fazla bilgi ve randevu için 0 312 224 13 14 numaralı telefonu arayınız.
Bacaklarım üst kısmında fazlaca, sırtımın ise belli yerlerinde kılcal varisler bulunuyor. Bacağımın küçük bir bölgesindeki dışında bulunan kılcal varisler ağrı yapmıyor. Ancak görsel olarak rahatsız ediyorlar. Tedavisinin ücreti hakkında bilgi almak adına yazıyorum. Teşekkürler
Melike hanım geçmiş olsun, Bacak varisi ve kılcal varisle ilgili tedavi ücretleri mutlaka varis muayenesi sonrasında tedavi planlamasından sonra ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle muayene randevusu almanızı tavsiye ediyoruz. 0 312 224 13 14